Vrede

Ik heb een nicht. Ze is de dochter van de zus van m’n vader en haar man, die me hielp bij het eerste vormgeven van m’n loopbaanambitie om “mensen te willen helpen”.

M’n nicht begon in in september 2007 een school, De Vrije Ruimte. Het begon als een lagere school, toen haar kind naar school moest. Ze vond van veel scholen dingen leuk, maar miste ook altijd wat. Dus toen heeft ze het ministerie van Onderwijs opgebeld om te vragen wat je er voor moest doen, een school oprichten. En toen ze de eerste lachers had doorstaan kreeg ze te horen wat ze moest doen. En vond ze 2 andere vrouwen die mee wilden doen.

Ze begonnen dus met 3 vrouwen en 4 kinderen.

Ik ben 9 jaar later bij haar gaan kijken. Inmiddels waren ze 3 gebouwen verder, hadden ze bijna 60 leerlingen van kleuterleeftijd tot middelbare school. De kinderen doen staatsexamens.

In september 2017 bestond de school dus 10 jaar en organiseerden ze een symposium over Vrede. Ik deed daar een dansmeditatie, in het kader van “de kunst van het conflict”. En kreeg een vragenlijst over wat Vrede was voor mij.

 1. Wat is vrede voor jou?

Een CD met daarop 7 nummers muziek.

 1. Wat is er nodig voor vrede?

Een half uur, een muziekinstallatie en ruimte om te dansen.

 1. Hoe denk je zelf dat je kunt bijdragen aan vrede? Wat is jouw rol daarin?

Ik ben een zus. Één van 4. Ik ben begonnen met Vrede samen te stellen door voor elke zus een lied te vinden. Een lied waardoor ik kan dansen op het gevoel dat elke zus me geeft. Dat waren geen liederen van hoeveel ik van ze hield. Dat waren liederen van het verdriet van het missen. Elke zus een eigen verdriet. Ook voor mezelf als zus. Daarna was er nog ruimte voor 3 nummers om het “ieder apart” tot een geheel te maken. Dat is voor de broers. Daarvan heb ik er ook 4.

 1. Voor wie is vrede?

Voor iedereen die het wil hebben.

 1. Wanneer is er geen vrede?

Ik weet niet of er een tijdstip is dat er geen vrede is. Ik snap wel dat ik het soms niet kan vinden, maar ik denk dat het er altijd is.

 1. Is vrede voor iedereen hetzelfde?

De muziek wel, maar de dans niet.

 1. Wanneer of waar (in welke situatie) ervaar je zelf vrede?

Nu. Ik heb Vrede net aangezet, bij het begin van het schrijven van deze antwoorden, en ik hoor nu het lied dat ik voor mezelf gekozen heb. Ik zet hem extra hard en verheug me op m’n favoriete stukje er in. Ooo, en wat vind ik de kleur van de stem van de zanger mooi! Zo laag en bijna trillerig… O, nu gaan ze omstebeurt zingen. En nu samen. En straks gaat het roepen beginnen. Ja! Nu! …. Aaaahhh… daar moest ik even bij meedoen….Om en om… om het hardst roepen…en dat het dan één lied maakt.

 1. Welke andere living value heeft voor jou het meeste met vrede te maken en waarom?

Ik weet niet of het een rijtje erkende waarden is, de living values, maar ik kies er zelf eentje die ik zeker in een rijtje living values voor zou moeten komen: eigenheid.

 1. Wat doe je als je ruzie hebt? Wat gebeurt er met je? Hoe voelt de ander zich?

Ik ontsteek in woorden. Ik heb het voor het zeggen. Totdat ik m’n zegje gedaan heb. En de ander ook. Dan blijf ik achter met kloppend hart. En met de woorden die ik gezegd heb. En die de ander gezegd heeft. Dan ga ik ze vertalen. Alles wat ik gezegd heb tegen de ander. Alles wat de ander gezegd heeft. Wat ik ervan heb kunnen onthouden dan.

Ik vertaal ze zó, alsof ik ze tegen mezelf heb gezegd. Alsof ik ze heel lief tegen mezelf heb gezegd. En dan ga ik kijken of ik er ook iets mee kan doen. Iets wat wéér klopt.

De ander voelt zich net als ik.

 1. Als je aan vrede denk, wie zou je willen interviewen?

Niemand eigenlijk. Ik kan niet zo goed willen interviewen. O, misschien als ik het vertaal. Tussenkijken. Met wie ik zou willen tussenkijken. O, dan weet ik het wel. Met Ton van Schaik. Die heeft me leren tussenkijken, tussen de dingen die gewoon te zien zijn. Hij kan zó tussenkijken, dat iedereen het gevoel heeft meer ruimte te hebben in de dingen die ze doen. Dat geeft een bijzonder feestelijk gevoel van vrede.

 1. Bij welke muziek ervaar je vrede?

You’ve lost that loving feeling van de Righteous Brothers.