het Betekenen

Haarlem, 6 augustus 2012

ha lieverd!

m’n hele leven heb ik gedacht dat wegen niet bleven liggen als ik weer verdwenen was. Ik had het beeld dat de weg zich voor me uitrolde als ik er aan kwam en zich weer oprolde als ik er mee klaar was.

In mei 2012 was ik in Barcelona, samen met Lucas (mijn man) en Ton en Nino (mijn vrienden). Het waren magische dagen. Ik had voor het eerst gevlogen, bijvoorbeeld. Ik had ons vrienden gemaakt met de Sagrada Familia (die ik in het kort voor mijzelf altijd vertaal als “de heilige familie”). Ik zag Lucas de golvende lijnen strelen van wat Gaudi ontworpen had. We liepen en keken, keken en liepen. Kaart in de hand. Langzaam bekender wordend in Barcelona.

Thuis gekomen zocht ik trouw een foto voor m’n thema van de week en koos uit alle foto’s deze. Ik weet ongeveer nog hoe ik me voelde toen ik hem nam: innig gelukkig met Lucas lopend, uitkijkend op deze twee mensen, die ons zo lief waren, die innig gelukkig samen liepen. Alles perfect.

Toen ik de haiku daar bij schreef, zag ik voor het eerst de betekenis van “weg lopen” op een andere manier. Deze weg bleef rustiger liggen, dan alle wegen die ik gekend had. Rustig genoeg om te zien waar hij heen ging. En ik kreeg die tijd omdat gelieven mij vóór gingen.

Ik weet niet meer hoe het kwam, dat ik daarna m’n gedichten in de “hoe ik…”-serie de titel het Betekenen gaf. Maar deze gedichten eren de zinnetjes, die soms zo snel worden uitgesproken, maar meer bevatten als je de tijd krijgt om ècht te kijken wat er nou precies in zit.

Ook hierin ging een gelieve mij voor. M’n vriendin Marjan, die in haar studie naar “weerstand” haar taal liet vertragen en gedichten schreef, waarbij de eerste zin en de laatste zin op elkaar pasten, en daartussenin een bruisende bron van informatie omarmden.

Waaier, handgeschreven, met 1 gedicht, straal 26 cm €15,- Te verkrijgen in hoe ik bang ben/ hoe ik blij ben èn hoe ik dom ben/hoe ik slim ben.

Alsof dichten het ambacht is waarin je de kunst verstaat om tijd die verdicht is, samengeklonterd is, in de vurige kladden grijpen en  z’n momenten er één voor één uit te hameren. 

Iets uit z’n dagelijkse vaart te grijpen en te smeden tot… tot… ach, misschien tot iets waarbij je in de vaste vorm het vloeibaar vuur kan blijven zien.

liefs,